Arghhhh bangun lambat!!😩😩

Tak Sempat Nak masak sahur!!😫😫

Macam mana?! Nak makan apa?!

😰😰

Tak perlu risau!! Sahur ni kita masak simple-simple, senang-senang je!!

Ni tengok ni antara 10 hidangan yang boleh disiapkan dalam dengan masa yang cepat & Kalau Beli Harga mesti kurang dari RM5!!

Jom Casey tunjukkan hidangan apa yang korang boleh masak dengan sekelip mata!😎😎

1. Telur Goreng, Nasi Dan Kicap!

Bahan- Bahan nya adalah:

βœ… Nasi
βœ… Telur Goreng
βœ… Kicap

Kalau nak sedap lagi boleh buat Telur Masak Kicap Kicap!!!

βœ… Letak Bawang
βœ… bawang putih
βœ… halia
βœ… sedikit Cili
βœ… Bahan perisa secukup rasa!

Siap untuk dimakan!!!

2. Ikan Bilis Goreng !

Hidangan kedua yang sangat ringkas Ikan Bilis Goreng. Senang je~~ Campak-campak dah siap!

Ikan Bilis ni antara masakan yang paling mudah. Hanya perlukan

βœ… Ikan Bilis
βœ… Bawang Besar/Bawang Holland
βœ… Bawang putih
βœ… Cili Padi
βœ… Secukup Garam

Cara resepi ni..
πŸ”Έ Mula-mula goreng kan ikan bilis,
πŸ”Έ lepas tu ketepikan..
πŸ”Έ Guna kuali dan minyak yang sama untuk goreng ikan bilis tadi, kurang kan minyak.
πŸ”Έ Tumis Bawang dan Bawang putih yang telang di potong
πŸ”Έ Masukkan cili yang telah dihiris
πŸ”Έ Kemuadian masuk kan ikan bilis
πŸ”Έ Dan siap untuk dimakan

P/s: Ha boleh tambah kicap kalau nak tau, jadi Ikan bilis goreng kicap!

3. Telur Masin

Telur Masin adalah telur yang direndam di dalam air garam. Kebiasaanya telur masin adalah dari telur itik! Telur Masin ni boleh dapatkan di mana super market atau pasaraya.

Harganya dalam RM4.50 – RM5

Hidangan telur masin sangat mudah hanya perlu rebus telur masin beberapa minit. Hidangkan dengan sepinggan nasi. Siap untuk bersahur.

Lagi bagus kalau rebus siap-siap malam tu. Kalau tak sempat masak sahur terus je boleh makan sahur dah!

4. Sambal Bilis Kering

Sambal Bilis Kering adalah hidangan yang akan dimasak dan kemuadian di simpan, sebab ikan bilis kering ni tahan lama!

Jadi dalam bulan-bulan puasa ni kita boleh masak awal-awal tau
Nak tau resepinya?! Ni Casey tulis kan..

Bahan bahan:
βœ… 100 gram ikan bilis
βœ… 1/2 sudu kecil garam
βœ… 1/2 sudu besar gula atau secukup rasa
βœ… 1 keping asam keping

Bahan untuk kisar:
βœ… 3 biji bawang besar – saiz sederhana
βœ… 4 ulas bawang putih
βœ… 4 sudu besar cili kering kisar

Mula2 mesti goreng ikan bilis dulu, lepas tu tumis bahan kisar, msukkan bahan perasa dan akhir sekali masukkan bahan utama ikan bilis.

P/s: Boleh juga tambah kentang dan tempe.. Kentang mestilah di hiris nipis dan digoreng garing.

Kalau nak mudah boleh beli je kat luar.. Heheh..πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Boleh simpan lama tau sambal ni! Jangan risau~~

5. Sardin Sambal

Dengan satu tin Sardin boleh masak pelbagai resepi!
Antaranya, sardin sambal, sardin goreng halia, sardin masak kicap, sardin kari.

Untuk pembuka selera makan di pagi hari adalah sardin sambal!

Bahan-Bahan yang diperlukan untuk hidnagan ni
βœ… 1 tin Sardin
βœ… Cili kering yang sudah siap dikisar
βœ… 1 biji Bawang Besar (dipotong bulat)
βœ… 1 1/2 Bawang besar di kisar
βœ… Halia dikisar
βœ… Garam secukup rasa
βœ… Air Asam jawa

πŸ”Έ Tumis bahan yang dikisar kemudian masukkan cili yang dikisar cili sehingga masak dan naik bau.
πŸ”Έ Masukkan air asam jawa.
πŸ”Έ Tuang sardin sekali dengan sosnya
πŸ”Έ Masukkan bawang besar dopotong bulat dan siap!

6. Ikan Bilis Masak Taucu

βœ… 1 cawan ikan bilis (agak2 dapat sepinggan)
βœ… 3 ulas bawang merah *
βœ… 2 ulas bawang putih *
βœ… 1/2 labu bawang besar – hiris kasar
βœ… 1 tangkai cili merah
βœ… 1 tangkai cili hijau
βœ… 3 – 4 tangkai cili padi (opt – kalau suka pedas)
βœ… 1 1/2 cm halia *
βœ… 1 1/2 cm lengkuas *
βœ… 2 cm belacan
βœ… 3 sudu besar taucu
βœ… Gula dan perasa
βœ… Garam (jika perlu)
βœ… Minyak untuk menumis

πŸ”Έ Hiris halus bahan2 *
πŸ”Έ Bawang besar dan cili pula dihiris kasar (atau ikut kesukaan)
πŸ”Έ Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (1) hingga layu
πŸ”Έ Masukkan juga taucu dan belacan. Kacau2.
πŸ”Έ Masukkan ikan bilis yg telah dicuci dan kacau hingga masak (boleh tambah air).
πŸ”Έ Apabila bilis hampir masak (kurang rasa mentahnya) masukkan bawang besar dan cili merah/hijau. Kalau suka masukkan kedua2 ni lebih awal bersama bahan (1) pun boleh juga.
πŸ”Έ Biarkan seketika, rasakan garam dan gula… dan angkat.
πŸ”Έ Peringatan : taucu selalunya dah masin. So, garam kalau perlu masukkan kemudian…

7. Nasi goreng adabi

Adabi melazatkan, adabi menyelerakan, mengandungi berbagai rempah, melazatkan kari dan kuah!

Siap nyanyi lagu adabi lagi~~ Tapi kita tak nak guna perencah kari adabi!

Kita nak guna perencah nasi goreng adabi!!

Bahan2 nya..

βœ… Nasi yang telah sejuk
βœ… Bawang dipotong
βœ… Perencah Adabi
βœ… Masukkan sayur campur segera.. yang ada jagung carrot dan kacang.

Tak sampai 5 minit dah siap hidangan ni!!

8. Telur Hancur

Telu Telur hancur Goreng Bersama bawang dan Cili

Bahan-bahan yang diperluka

βœ… Telur
βœ… Bawang dipotong
βœ… Barang putih dipotong
βœ… Cili dipotong
βœ… Garam secukup rasa

Tumis bawang, bawang putih dan cili. Masukkan telur telus godak sehingga hancur dan tambah kan sedikit garam untuk perasa.

HIDANGAN TANPA NASI

Kalau rasa macam tak nak makan nasi boleh try makan 2 hidangan kat bawah ni..

Menu sehat dan beri tenaga!

Ala-ala orang puteh pon ada juga!

9. Sosej, Kacang Panggan dan Telur

βœ… Kacang Panggang Dalam Tin.. Casey suka jenama ayam brand! sedap
βœ… Telur Goreng
βœ… Sosej rebus boleh. Goreng pon boleh
βœ… Roti

Okeyh siap untuk dimakan. In kalau mood tak nak makan nasi datang atau pun teringin nak makan ala-ala western.

10. Overnight Oat

βœ… Masukkan Oat (Instant Oat)
βœ… Masukkan Yogurt drinks tanpa gula atau low fat (farm fresh)
βœ… Masukkan Chia Seed atau biji selasih
βœ… Masukkan Buah buahan seperti rasberi, kismis, kurma, walnut, cheesenut dan macam-macam lagi!

Simpan dalam peti sejuk semalaman.Β  Bangun sahur untuk makan sahaja!

This Promo expires at 4:53pm on Monday June 3rd, 2019