Sudah waktunya untuk pelaporan cukai lagi! Walaupun pemfailan cukai secara online lebih mudah, tapi anda perlu memastikan anda mengisi dengan betul! Untuk mengelakkan anda bermasalah dengan pihak berkuasa!

Jadi ini adalah 10 kesilapan yang tidak boleh dilakukan ketika melaporkan cukai.

Lihatlah! Semasa membuat pemotongan cukai yang baik, anda juga harus memastikan bahawa anda tidak membuat kesilapan ketika pengesahan cukai!

Kesalahan 1. Tiada Tambahan Pendapatan

Dengan peningkatan perbelanjaan hidup, ramai yang buat kerja lebih dari 1 untuk mendapatkan lebih pendapatan! Jadi kadang kala, ramai yang terlepas pandang akan hal ini seperti komisen, pendapatan sewa, dan sebagainya. Semua ini mesti di nyatakan dalam cukai! Jadi di manakah pendapatan tambahan ini akan diisi?

Jika anda mempunyai pendapatan sewa atas nama anda, anda perlu mengisi [B2] dalam Bahagian B borang BE, yang merupakan pendapatan sah dari sewa! Walau bagaimanapun, anda hanya perlu melaporkan pendapatan bersih setelah ditolak kos. Sebagai contoh, pendapatan sewa boleh ditolak daripada cukai tanah, premium insurans rumah, kos penyelenggaraan, dan sebagainya, tetapi bukan perbelanjaan perabot atau peralatan penghawa dingin.

Sekiranya terdapat pendapatan lain, isi [B3], iaitu “yang lain datang dari bunga, diskaun, royalti, pendapatan biasa lain …”

Kesalahan 2. Kesilapan Borang Cukai Pendapatan

Pembayar cukai dengan pelbagai sumber pendapatan sering kali tidak dapat membezakan borang cukai pendapatan yang mereka laporkan! Jangan bimbang! Cuma ikut carta di bawah untuk memastikan anda tidak salah!

 

Pekerja Biasa tanpa perniagaan atau pendapatan BE form
Berkeja & Menjalankan Perniagaan dalam pada masa yang sama (seperti: perkongsian untuk membuka restoran) Form B

Kesalahan 3. Lambat memfailkan cukai

Ramai pembayar cukai sering lupa bayar cukai ataupun bayar cukai last minit! Kadang-kadang tak sempat bayar sebelum tarikh tutup! Senaraikan tarikh akhir pemfailan cukai untuk setiap borang sekarang ~

Tarikh akhir untuk penyerahan Borang E: 31 Mac
Tarikh akhir untuk penyerahan borang BE: 30 April
Tarikh akhir untuk penyerahan Borang B dan P: 30 Jun
Tarikh akhir penyerahan untuk BT, M, MT, TP, TF dan TJ (bukan pengusaha): 30 April

Jika anda menggunakan kaedah online, anda ada 15 hari lagi waktu tambahan!

Kesalahan 4. Gagal untuk memfailkan bukti

Sesetengah majikan memberi faedah kepada pekerja, seperti kereta syarikat, telefon bimbit, dan sebagainya! Walau bagaimanapun, pekerja sering mengabaikan manfaat ini apabila melaporkan cukai mereka dan tidak melaporkan manfaat ini. Perhatian! Faedah-faedah ini adalah pendapatan yang boleh dikenakan cukai. Mesti masukkan sekali dalam cukai anda!

Jumlah keseluruhan manfaat ini akan ditunjukkan dalam butir 2 bahagian [B] borang EA pembayar cukai dan mesti dimasukkan ke dalam borang BE bersama dengan pendapatan lain!

Kesalahan 5. Tiada Sijil Potongan Cukai

Kerajaan akan beri siri untuk potongan cukai, tetapi mesti mempunyai dokumen sokongan yang betul. Jadi, apabila mohon untuk potongan cukai, kerajaan meminta simpan untuk simpan segala jenis dokumen seperti resit belian buku, komputer, perbelanjaan ibu dan bapa! Tanpa sebarang dokumen, anda tidak aan dapat potongan cukai! Jadi mesti simpan segala jebi resit!

Kesalahan 6. Resit Telah Pudar

Kebanyakan kedai menggunakan resit yang mudah hilang dakwatnya (thermal resit)! Jadi setelah beberapa lama di simpan akan mejadi pudar, kadang-kala tanpa meninggalkan sebarang tulisan!

Pebayar cukai selalu abaikan perkara ni sampailah pegawai datang cek baru sedar kebanyakan resit dah takda warna dan kosong! Jadi bagi mengelakkan kejadian ini berlaku, anda di nasihatkan untuk ambil gambar atau scan resit tu dan simpan!

Kesalahan 7. Pengecualian pendapatan sebagai pendapatan yang boleh dikenakan cukai

Berdasarkan kenyataan pejabat cukai, 11 elaun, diskaun atau faedah yang di beri oleh majikan adalah layak untuk medapatkan elaun seperti elaun petrol, ubat dan elaun penjagaan anak-anak sehingga RM6,000!

Tetapi! Sesetangah pembayar membuat kesilapan dalam hal ini, di mana mereka akan membayar lebih banyak cukai!

Jumlah elaun PERCUMA ini selalunya akan nyatakan di bawah bahagian [G] dalam borang EA yang di sediakan oleh majikan ruangan bawah!
Jadi mesti diingatkan tidak di perlukan cukai, tidak perlu diisi dalam borang BE

Kesalahan 8. Menuntut yang tidak sah

Sumbangan tunai yang di buat oleh individu untuk aktiviti amal, sukan dan projek kebangsaang akan mendapat cukai rebat 10% bermula pada tahun ini! Tetapi tidak semua akan di tolak dan sumbangan dari organisasi dan yayasan yang disahkan dari kerajaan sahaja boleh di claim!

Jadi bagaimana untuk tahu organisasi dan yayasan yang di iktiraf dari kerajaan! Kalau anda sumbang kepada organisasi dan yayasan, resit akan menyatakan!

Atau boleh juga ikuti langkah pencarian dan mengenalpasti.
1. Masuk ke Website (https://ez.hasil.gov.my/CI/)
2. Pilih pautan di dalam
3. Klik [List of Institutions bawah Section 44 (6) Income Tax Act 1967] bawah sebelah kanan
     List of Institutions under Section 44 (6) ITA 1967
4. Masukkan informasi seperti negeri, nama charity atau fund.

Menggunakan langkah ini, anda akan dapat menyemak sama ada organisasi menderma anda telah memperoleh pensijilan kerajaan!

Kesalahan 9. Tiada bukti pulangan cukai

Kalau anda buat online, akan ada pemintaan untuk buktikan anda sudah buat bayaran cukai! Walau bagaimanapun, bagi pembayar cukai yang mengemukakan atau menghantar pulangan cukai, mungkin terdapat keadaan di mana tidak dapat membuktikan bahawa penyata cukai telah diserahkan dan cukai dibayar.

Sebab biro cukai tidak akan mengeluarkan notis “menerima” setelah menerima borang cukai. Jika borang cukai hilang, pembayar cukai akan bermasalah! Jadi, jangan lupa untuk simpan resit selepas bayar cukai! Ini membuktikan bahawa anda telah memfailkan penyata cukai ~ Kemudian walaupun pejabat cukai cari, tidak perlu risau! Bukti ada!

Kesalahan 10. Tiada rekod disimpan

Selalu biar je resit lepas bayar cukai! Jangan! Jangan! Jangan!

Ini tidak patut! Biro cukai memerlukan pembayar cukai untuk simpan semua resit dan dokumen sekurang-kurangnya 7 tahun selepas memfailkan cukai!

Oleh itu, untuk mengelakkan sebarang keadaan yang tidak dijangka, Mesti simpan seperti resit, penyata, dll, walaupun selepas memfailkan cukai!

Pengiraan cukai akan bermula! Jangan buat sebarang kesilapan yang dinyatakan di atas! Cepat dan kongsi ini dengan semua rakan anda yang perlu melaporkan cukai!

This Promo expires at 10:25am on Tuesday March 31st, 2020