Mesti ramai yang terjejas dengan COVID 19 ni! Sekarang ada yang tak boleh keluar bekerja, syarikat-syarikat di tutup!

Ada sesetengah antara kita dipaksa cuti tanpa gaji, ada yang dapat gaji basic sahaja tida OT! Komitmen tinggi setiap bulan perlu bayar macam-macam.

Sewa kereta, sewa rumah dan bayaran-bayaran lain yang mesti di bayar kepada bank semula mengikut tempoh masa yang telah di tetapkan!

Semua ni bermain dalam fikiran setiap individu, oleh kerana itu bank-bank besar di Malaysia Menawarkan Penagguhan Bayaran semula Pinjaman!

CIMB Bank menawarkan Penangguhan pembayaran, penjadualan dan penstrukturan semula pinjaman! Ini adalah untuk CIMB retail loan/financing yang terjejas dengan COVID 19! Program ini merangkumi:

✅ Semua pinjaman/pembiayaan individu (Pinjaman Rumah*/Pembiayaan Premis Perniagaan & Pembiayaan ASB)
✅ Pembiayaan Auto
✅ Pembiayaan Peribadi (Cash Express, Cash Plus-i dan Cash Plus Loan)
✅ Credit Card
❌ kecuali Overdraft dan Home Flexi

Makulmat lanjut Boleh PM CIMB BANK Facebook Page nyatakan jenis pinjaman/pembiayaan anda.

Maklumat Lanjut: Klik Disini

AmBank membenarkan penangguhan sementara atau penyusunan semula bayaran ansuran bagi pelanggan yang terjejas oleh Coronavirus Novel (2019-nCoV)!

AmBank Group tawarkan kepada pelanggan individu & SME!

Pelanggan boleh ke AmBank, yang kemudiannya akan dinilai dan dipertimbangkan untuk penangguhan sementara atau penstrukturan semula pembayaran balik ansuran untuk meringankan beban pelanggan yang terkesan dengan COVID 19!

Maklumat Lanjut: Klik Disini

Hong Leong Bank memperkenalkan Customer Financial Relief Plan untuk membantu pelanggan individual dan SME yang terkesan dengan moratorium sehingga 6 bulan untuk bayaran pinjamam/pembiayaan. Hong Leong Bank juga boleh mempertimbangkan untuk restructuring and rescheduling loans/financing jadi ini boleh membantu pelanggan dengan pengurusan wang.

Boleh berbincang dengan Hong Leong Bank mengenai hal ini.

Boleh hubungi di talian: 603 – 7626 8899 atau boleh hantar email: [email protected]

Maklumat Lanjut: Klik Disini

AFFINBANK dan AFFIN ISLAMIC BANK juga memnydiakan moratorium sehingga enam (6) bulan serta Penjadualan dan Penstrukturan Semula!

Bagi mengurangkan beban kewangan yang ditanggung ketika mengalami ketidaktentuan pasaran kewangan dan kesulitan kewangan, pihak Bank akan menyediakan moratorium sehingga enam (6) bulan serta Penjadualan dan Penstrukturan Semula (R&R) kemudahan pembiayaan untuk para pelanggan.

Bagi pelanggan runcit, pelanggan boleh memohon untuk bantuan tersebut di sini 

Pelanggan Korporat dan Perniagaan Kecil & Sederhana (PKS), pelanggan boleh menghantar e-mel ke [email protected] atau [email protected] untuk maklumat lanjut.

Maklumat Lanjut: Klik Disini

Maybank telah memperkenalkan skim bantuan kewangan (iaitu moratorium atau cuti bayaran sehingga 6 bulan) untuk pelanggan yang terjejas oleh wabak virus Covid-19 yang sedang berlaku dan Perintah Kawalan Pergerakan. Ini juga boleh merangkumi penstrukturan semula dan penjadualan semula kemudahan pembiayaan, jika diperlukan.

Sekiranya anda terjejas oleh situasi semasa dan ingin memohon bantuan untuk mana-mana kemudahan berikut yang mungkin anda miliki dengan kami, sila mengisi borang permohonan:

✅ Hire Purchase Loan/Financing
✅ Personal Loan/Financing
✅ Mortgage Loan/Financing
✅ ASB Loan/Financing
✅ Education Loan/Financing
✅ SME Loan/Financing

Ini adalah salah satu usaha Maybank untuk membantu, mengurangkan sedikit beban dalam mengatasi tempoh yang getir ini!

Klik link untuk mohon >> https://mybk.co/33tJUF2

Maklumat Lanjut: Klik Disini

Untuk sesiapa yang terjejas dengan COVID 19 jika anda mempunyai pinjaman dengan mana-mana bank di atas anda boleh memohon untuk penagguhan sementara ataupun penstrukturan semula dan penjadualan semula.

Sedikit sebanyak ini dapat membantu, untuk menangani tempoh getir ini.