Tidak dapat dinafikan wabak pandemic COVID 19 yang tersebar secara meluas ke seluruh dunia telah banyak memberikan kesan kepada ekonomi negara malahan dunia!

Ramai yang terjejas kerana wabak ini! Peniaga-peniaga terpaksa tutup kedai kerana perintah kawalan pergerakan yang telah di umumkan! Ada yang hilang sumber pendapatan, di paksa cuti tanpa gaji dan sebagainya!

Oleh yang demikian kerajaan telah melancakan pakej rangangan ekonomi! Dimana pelbagai bantuan yang boleh di nikmati oleh rakyat Malaysia yang berkelayakan samaada individu, bekeluarga, pelajar dan juga syarikat-syarikat mikro!

Jom kita cek senarai-senarai bantuan yang telah kerajaan lancarkan!

Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)! Bantuan yang bernilai RM10bilion! Bantuan yang akan di nikmati oleh rakyat Malaysia yang berkelayakan!

Bantuan ini boleh di mohon mulai 1 April 2020 untuk yang belum pernah mendaftar BSH dan membayar LHDNM! Isi Rumah & Individu yang sebelum ni menerima BSH dan juga Pembayar cukai yang sedia ada berdaftar dengan LHDNM tidak perlu membuat permohonan!

4 Kategori yang akan menerima bantuan:
– Isi rumah berpendapatan bawah RM4,000 akan mendapat RM1,600
– Isi rumah berpendapata RM4,001 – RM8,000 akan mendapat RM1,000
– Bujang berpendapatan RM2000 ke bawah akan mendapat RM800
– Bujang yang berpendapatan RM2001-RM4001 akan mendapat RM500

Untuk Semak dan Mohon: www.hasil.gov.my.
Maklumat lanjut: Klik Disini

Bagi sesiapa yang tersenarai bankrap juga di benarkan untuk tangguhkan bayaran ansuran bulanan semalam 6 bulan! Bukan itu sahaja, yang individu yang muflis juga boleh mengeluarkan KWSP untuk mengurangkan beban semasa tempoh COVID 19 ni!

Semua orang yang tersenarai muflis dan disenarai hitam boleh memohon kepada kerajaan menerusi rayuan dalam talian untuk mendapatkan Dana Bantuan Nasional (BPN)!

Untuk Semak dan Mohon: www.hasil.gov.my.
Maklumat lanjut: Klik Disini

Pakej Tambahan Prihatin! Subsidi Upah Sehingga RM1,200 Setiap Pekerja!

Geran khas RM3,000 untuk setiap syarikat mikro, manfaatkan 700,000 PKS mikro berdaftar dengan LHDN!

Untuk mendapatkan bantuan RM3,000, perniagaan anda mestilah

✅ Pendapatan tahunan tidak melebihi RM300,000
✅ Pekerja sepenuh masa mestilah kurang daripada 5 tahun

Maklumat lanjut: Klik Disini

Syarikat yang mempunyai pekerja tempatan yang bergaji 4000 kebawah layak terima subsidi upah!

– Syarikat mempunyai lebih 200 orang subsidi upah setiap pekerja max kepada 200 pekerja
– Syarikat mempunyai 76-200 pekerja akan terima subsidi upah RM800 bagi setiap pekerja
– Syarikat yang mempunyai 75 orang pekerja terima subsidi upah sebanyak RM1,200 setiap pekerja

Maklumat lanjut: Klik Disini

4 insurance yang terkemuka di Malaysia yang boleh kemukakan permohonan penagguhan pembayaran Insurance dalam tempoh 3 bulan!

AIA, Great Eastern, Allianze, dan Prudential

Pemegang polisi hanya perlu menghantarkan email kepada Isnurance beserta dengan dokumen yang di perlukan! Dalam tempoh penagguhan ini anda masih lagi di bawha perlingdungan insurance anda!

Maklumat lanjut: Klik Disini

Semua pelanggan Pascabayar dan Prabayar Celcom, Digi, Maxis, dan U Mobile akan menerima internet berkelajuan tinggi percuma 1GB sehari, untuk digunakan antara jam 8 pagi dan 6 petang, bermula 1 April 2020, dan akan berkuat kuasa sepanjang tempoh pelaksanaan PKP!

Maklumat lanjut: Klik Disini

NADMA iaitu Agensi Pengurusan Bencana Negara Telah melancarkan Bantuan Khas untuk indivudu yang terkesan dengan COVID 19 ini!

RM100 sehari akan di berikan sepanjang tempoh dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) atau menjalani rawatan di wad hospital yang dibenarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk merawat Covid-19 (warded).

Maklumat lanjut: Klik Disini

Pakej Rangsangan Selangor Prihatin Menangani Kesan COVID-19 oleh Kerajaan Negeri Selangor. Antara pakej rangasangan yang telah di tawarkan adalah Inisiatif Khas Peniaga/Penjaja Berlesen Pemberian RM500 serta pengecualian sewa kepada penjaja/penyewa permis PBT untuk tempoh sebulan! Sistem akan mula beroperasi pada 8 April 2020, Jadi peniaga boleh semak kelayakan dan bermula dari 8 April 2020!!

Semak Kelayakan: Klik Disini
Maklumat lanjut: Klik Disini

Bagi meringankan beban ditanggung rakyat, pengeluaran KWSP akaun 2 boleh di lakukan!

Pengeluaran RM500 sebulan menerusi i-Lestari boleh di keluarkan sehingga 12 bulan membabitkan pencarum bawah usia 55 tahun.

Maklumat lanjut: Klik Disini

Bil Elektrik Diskaun 2%! Industri Terpilih Diskaun 15%!! Walau bagaimana pun, kerajaan bersama Tenaga Nasional Berhad (TNB) menambah peruntukan sebanyak RM530 juta untuk memberikan diskaun elektrik antara 15 peratus hingga 50 peratus.

Potongan mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kilowatt sebulan bermula bil April tahun ini untuk penggunaan domestik/kediaman

Diskaun 50% = penggunaan elektrik bawah 200 kilowatt,
Diskaun 25% = Penggunaan antara 201 – 300 kilowatt
Diskaun 15% = Penggunaan 301 – 600 kilowatt.
Diskaun 2% = Penggunaan Lebih dari 600kWh atau RM231.90 dan ke atas

Layari: https://www.tnb.com.my/prihatin/
Maklumat lanjut: Klik Disini

BSN Melancarkan Program Pinjaman Mikro! Nikmati Faedah Pinjaman 0%! BSN memperkenalkan Mikro loan

– Pembiayaan berjumlah RM75,000
– Tempoh pembiayaan sehingga 5.5 tahun
– 0% Interest

Maklumat lanjut: Klik Disini

Sebanyak 15 pakej diperkenalkan, membabitkan tiga kategori utama iaitu bantuan kepada petugas barisan hadapan, bantuan rakyat terjejas dan memperkukuh peniagaan serta infrastruktur, kemudahan asas luar bandar.

Maklumat lanjut: Klik Disini